De kracht van je mind


 Marianne    15 apr 2020 : 10:44
 mindset, blog    Blogs

mind-01.jpg

Je mindset is bepalend voor hoe je reageert op een situatie.

Ontkenning

Tijdens een feestje was het onderwerp van gesprek: hoe moeilijk het is om aan jezelf en anderen toe te geven dat je je niet lekker voelt en tijd te nemen om te herstellen. We bespreken en herkennen het  jezelf pushen om tegen beter weten in tóch door te gaan en het bagatelliseren van je  klachten. Ook de moeite die we hebben om verantwoordelijkheid te delegeren, controle los te laten. We lachen om onszelf en zijn het eens dat we op deze momenten vaak zélf onze grootste tegenstander zijn.  

Erkenning en herstel, hoewel…

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en erkennen dat je je niet lekker voelt geeft ruimte om te voelen wat er aan de hand is en wat nodig is om te herstellen. Als dat eenmaal gebeurd is, is het meestal niet heel ingewikkeld: tijd nemen om goed te slapen en ruimte om niets te moeten en veel te mogen en je daarbij te laten leiden door wat je lichaam aankan is vaak al voldoende om binnen een aantal dagen weer te herstellen.

Wij, mensen met een chronische aandoening kennen bovenstaand mechanisme van niet willen toegeven en bagatelliseren van klachten vaak maar al te goed. Voor velen is het dagelijkse kost en veel mensen worstelen hiermee. De balans is sneller verstoord en langzamer hersteld.. Met veel vallen en weer opstaan heb ik leren laveren tussen willen en kunnen met soms maar een kleine ruimte. En heb ik mijn alarmbellen leren herkennen waardoor de weg terug korter is. Het is niet zo dat het altijd goed gaat, laveren tussen willen en kunnen blijft een aandachtspunt.

Chronisch ziek zijn is eigenlijk een intensieve en dwingende training om te luisteren naar je lichaam en er met wijsheid naar te handelen. Een belangrijk onderdeel van deze ‘training’ is het krijgen en houden van de regie:  verantwoordelijkheid en initiatief nemen voor je gezondheid. Bij een chronische aandoening gaat het dan o.a. om gebruik van medicatie; leefstijl; grenzen erkennen en naar handelen én een ‘gezonde’ mindset. In deze blog wil ik verder ingaan op onze mindset.

Mindset

Waarom zijn we zelf onze grootste tegenstander?  Onze mindset is hierin een belangrijke factor. Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die meespelen. Ik probeer en kan niet volledig zijn maar noem er een aantal: cultuur, maatschappij, opvoeding, karakter. Hoewel je niets kan veranderen aan de invloed van je afkomst is het goede nieuws dat je wél invloed hebt op je gedachten, gevoelens en gedrag, oftewel je mindset.

02

 

Theorie
Mindset staat voor je overtuiging over intelligentie en
kwaliteiten. Deze overtuiging heeft invloed op je gedachten,
gevoelens en gedrag. De grondlegger van de mindset-theorie is
Carol Dweck. Zij onderscheidt de fixed (vaste) mindset
en de growth (groei) mindset.

 

 

Vaste mindset. Iemand met een vaste mindset gaat ervan uit dat je intelligentie en kwaliteiten vaststaan. Dit zorgt ervoor dat hij graag slim wil overkomen. Dat heeft negatieve gevolgen voor onder andere: het leren, de prestaties, het aangaan van uitdagingen, de inzet en het omgaan met kritiek.

Groeimindset. Iemand met een groei mindset gaat ervan uit dat je je intelligentie en kwaliteiten verder kunt ontwikkelen. Je kunt groeien door proberen, doorzetten en oefenen. 

Mindsets maken een belangrijk deel van je persoonlijkheid uit, maar ze zijn te veranderen. Alleen al als je weet dat ze bestaan, kan dat ervoor zorgen dat je anders gaat denken en reageren. (bron: wij-leren.nl/mindset)

Het hoofd, ons brein is een onuitputtelijke bron van gedachten, fantasie, creativiteit en ideeën,  verbonden met intelligentie, kwaliteiten en gedrag. Het brein is geweldig en veelzijdig,  je kan veel bereiken als je je brein op een goede manier gebruikt.

Gedachten kunnen ook in negatieve zin grenzeloos zijn en stoppen niet als het lichaam een grens aangeeft. Gedachten blijken soms ‘een wolf in schaapskleren’ en worden dan een dwingend moeten, in stand gehouden door gewoontes, overtuigingen, angsten, schuld en schaamte. Jezelf pushen,  tegen beter weten in doorgaan, de controle willen houden en bagatelliseren van je klachten is gedrag dat hierbij hoort. Op wilskracht kun je langdurig veel doen, je schakelt de fijngevoeligheid voor je lichaam wat hoger af. Ten koste van? ................ Precies!                                                                                                                               

Het lichaam geeft aan of het allemaal wel kan wat je wil, moet en doet. Een gezond lichaam krijgt energie van goede ideeën, in een positieve flow kan je veel aan als je ook tijd neemt om bij te tanken. Bij een fysieke chronische aandoening werkt het lichaam iets anders en kan het vaak het tempo vanuit het hoofd niet bijhouden, er ontstaat sneller een overbelasting. Het lichaam reageert op overbelasting met allerlei signalen, helaas vaak met niet mis te verstane signalen.

Het lichaam kan haarfijn aangeven waar het behoefte aan heeft. Wanneer hier langdurig niet naar geluisterd wordt raakt het lichaam murw, wordt het terugkoppelings-systeem minder goed en trekt de fijngevoeligheid zich terug. Het lichaam raakt ontregeld en gaat sterkere signalen afgeven dat het overbelast is/raakt. Hoewel een ziek lichaam sneller en andere signalen afgeeft dan een gezond lichaam, is het principe hetzelfde.

Welke mindset?

Op dit punt aangekomen is je mindset doorslaggevend hoe je met deze situatie omgaat.

Is je overtuiging dat je nou eenmaal zo bent? Zoek je antwoorden buiten jezelf of geef je anderen de schuld van hoe je denkt, voelt en je gedraagt? Bedenk dat het waarschijnlijk een afweermechanisme is en dat het je niets brengt. Sterker nog, je doet jezelf tekort.

Is je overtuiging dat je deze situatie kunt aangrijpen voor groei en ontwikkeling? Ben je bereid om naar jezelf te kijken en nieuwe inzichten te krijgen over wie je bent, wat je nodig hebt en bijbehorend gedrag? Het zal je geen genezing brengen maar wel meer rust in je hoofd en je lichaam.

 

Wil je reageren op deze blog: info@coachingpraktijkpresent.nl welkom!  

Marianne Osseweijer                       

*Afbeelding  boom van Bessi via Pixabay
*Afbeelding trap van Jazella via PixabayDit nieuwsbericht is van Coaching Praktijk Present
https://coachingpraktijkpresent.nl/nieuws/de-kracht-van-je-mind.html